Tillgänglighet


Handikappanpassning eller tillgänglighet innebär att publika lokaler och allmänna platser ska göras tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga. Det är ett krav som ställs i Boverkets föreskrifter om enkelt avhjälpta hinder (BFS2003:19HIN)

Tillgänglighet

Publika lokaler och platser dit alla har tillträde skall göras mer tillgängliga. Det betyder att alla oavsett funktionsnedsättning ska kunna ta del av den information som finns. För den som exempelvis har en grav synskada är taktila skyltar med punktskrift en nödvändighet.

Statistik (Sverige)

Mer än 600 000 har rörelsenedsättning

Ungefär 100 000 använder rullstol

Ungefär 180 000 har nedsatt syn

Ungefär 13 000 är blinda

Ungefär 400 000 är äldre än 80 år

Ungefär 40 000 har begåvningsnedsättning

 
taktil.jpg
taktil1.jpg
 

Skyltar

Vi på Brandab har ett brett sortiment av taktila skyltar med punktskrift som är färdiga att montera. Skyltarna är 150x150 mm och finns som standard i svart/vit eller vit/svart, men de går även att skräddarsy efter ert behov och önskemål gällande färgval, symbol och text.

Skyltplacering

Skyltplaceringen över golvet eller marken ska vara i underkant 1,4 meter och överkant maximalt 1,6 meter.

Inga skyltar får finnas på dörrar utan ska vara placerade på väggen på samma sida som dörrhandtaget. Befintlig skyltning, exempelvis orienteringsskyltar bör kompletteras med taktila skyltar med punktskrift.

skylthojd.jpg

Vi hjälper er inventera vid behov eller vid årlig brandservice

För att veta vad som krävs och därefter göra rätt åtgärder så bör tillgängligheten inventeras. Boverket har tagit fram en inventeringsmall och en checklista som vi följer när vi inventerar.

Resultatet av inventeringen dokumenteras tillsammans med ett tydligt ritningsunderlag med tillhörande positionslista och fotografier.

I dokumentationen finns förslag till förbättringsåtgärder samt offert för de delar vi kan hjälpa er med.

Exempel på före och efter anpassning.

Exempel på före och efter anpassning.


Vilka regelverk gäller?

FN-konventionen

Sverige är juridiskt bunden av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. De svenska lagarna bygger på konventionen.

Plan- och bygglagen (PBL) och plan- och byggförordningen (PBF)

Ett övergripande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga finns i plan- och bygglagen (2010:900), PBL, 8 kapitlet, paragraferna 1, 4, 7 och 9, samt i plan- och byggförordningen (2011:338), PBF, 3 kapitlet, paragraferna 4, 18 och 23.

Boverkets byggregler (BBR)

I Boverkets byggregler, BBR, finns tillämpningsföreskrifter till lagen och förordningen. Boverkets byggregler gäller när man bygger nytt eller ändrar en byggnad, inklusive ändrad användning. De flesta reglerna finns i avsnitt 3, men det finns också regler i avsnitt 8.

Byggnader ska vara tillgängliga och användbara för personer med rörelse- eller orienteringsnedsättningar. Ett attefallshus som är ett komplementbostadshus och ska användas för permanentboende ska vara tillgängligt och användbart för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Tomter avsedda för bebyggelse ska vara tillgängliga och användbara om det inte är orimligt med hänsyn till terrängen och förhållandena i övrigt. Det gäller även gator, torg, badplatser m.m.

Fritidshus med högst två bostäder är undantagna. Arbetslokaler är undantagna om det är obefogat att göra lokalerna tillgängliga och användbara med hänsyn till verksamhetens art.

För mer information läs mer på Boverkets webbplats.


För mer information vänligen kontakta:

Roger Mattisson
roger.mattisson@brandab.com

0705-58 24 94