Anläggningsskötare
Gassläckningssystem


Information

Ett gassläcksystem upptäcker en brand i ett tidigt skede och släcker branden med hjälp av gasformigt släckmedel. Serverhallar, kontrollrum, ställverk och motorrum är några exempel på utrymmen som ofta skyddas med hjälp av gassläckningssystem, det vill säga känsliga miljöer där släcksystem med vatten eller skum kan orsaka större skador..

Gassläckningssystem släcker brand genom att absorbera värme och reducera syrehalten. Gaserna är rena släckmedel som är lämpliga i känsliga miljöer. De kan också användas för släckning av ämnen som inte kan släckas med vatten. På samma sätt som för vattenspray och vattendimma krävs någon typ av detekteringssystem som aktiverar släckningen.

Ett korrekt utfört gassläckningssystem kan bidra till att såväl rädda liv som att reducera brandskadekostnader. Gassläckningssystemet ska projekteras, installeras och fungera enligt aktuella lagar och bestämmelser. Installation av ett gassläckningssystem kan i vissa fall vara ett krav från myndighet eller utgöra ett tekniskt byte – det vill säga avsteg enligt Boverkets byggregler – för annan brandskyddsåtgärd.

Utbildningen syftar till att ge anläggningsskötaren kunskap om risker, lagar och regler men även kännedom om funktion, skötsel och underhåll.

Utbildningsdatum för anläggningsskötare Gassläck, se kalendern nedan.

Passar inte aktuella datum ert företag så har vi möjlighet att genomföra utbildningen på andra orter och vid andra tillfällen - vänligen kontakta en av våra instruktörer för mer information.

Anläggningsskötaren ska ha teoretisk och praktisk kunskap om:

  • gassläckningssystemets funktion och omfattning

  • kontroll, skötsel och provning av funktion och komponenter

  • drift- och underhållinstruktioner

  • eventuell information om nedbrytningsprodukter, till exempel HF

  • krav på operatörer enligt F-gasförordningen 517/2014 (om tillämpbart)

  • släckmedel och personsäkerhet

  • åtgärder efter utlösning

  • tillämpbara föreskrifter från Arbetsmiljöverket

  • krav och regelverk för gassläcksystem

Anläggningsskötare ska även ha en viss kännedom om:

  • allmän brandkunskap och förebyggande brandskyddsarbete

  • verksamheten i lokalerna med gassläcksystem

  • säkerhetsföreskrifter och övrigt brandskydd för lokalerna med gassläcksystem

För vem

För varje gassläcksystem ska det finnas minst två stycken utpekade anläggningsskötare. Anläggningsskötare gassläcksystem måste även inneha utbildning Anläggningsskötare Brandlarm.

Utbildningen Anläggningsskötare Gassläckningssystem vänder sig till personer som är eller ska bli anläggningsskötare för en Gassläckningsanläggning.

Uppdateringsutbildning ska genomföras minst vart femte år. Uppdaterad utbildning ska genomföras i sådan omfattning att anläggningsskötarens kunskaper upprätthålls.

Fakta

Språk: Utbildningen hålls på Svenska
Tidsåtgång: 4 timmar utbildning, inkl praktik - (Utbildning hålls på släcksystem som finns hos Brandab i Karlskrona, önskas utbildning utföras hos kund kan detta överenskommas i vidare kommunikation.)
Info&Pris: Max 8 personer ——— Kontakta utbildning@brandab.com för prisbild
Innehåll: Teoretisk- och praktisk utbildning. Certifikat, kursmaterial, lunch och fika ingår

Anmälan

För anmälan, vänligen E-posta era namn, antal deltagare samt vilket företag ni kommer från till utbildning@brandab.com

Vi har även möjlighet att komma till ert företag - primärt i Blekinge-, Kalmar-, Kronobergs- & Östergötlands län - för att genomföra utbildningen på plats.


Utbildningskalender

Klicka på önskat datum för mer information.


Utbildning anläggningsskötare i Blekinge, Kalmar, Jönköping, Småland, Skåne & Östergötland